frendeites
communities

Berranger & Vincent : Le Chronographe

Erected on a small hill in the city of Rezé (44), this project signed by the architects of the agency Berranger & Vincent mixes materials as disparate as glass, larch or metal. A building with a timeless aesthetic, which houses a museum of archeology ...

Composed of a barded volume of larch, perched on a base of glass and metal, this castle-like project designed by the French architects Berranger & Vincent seems to be out of time, somewhere between past, present and future. And for good reason, The Chronograph (meaning literally "Who inscribes time") is a museum of archeology, located in the small town of Rezé, near Nantes, built on ancient remains.

Hosting two exhibition halls - one dedicated to the permanent collection, the other to temporary events -, offices, an accessible roof terrace and a gazebo peaking at over 15 meters in height, the achievement is "Thought and drawn like a scaffolding in wood and metal", say the architects. A strong bias with a double advantage. Thus, while the predominantly natural materials facilitate the integration of the building on this historic site - neighbor, in particular, the Chapel Saint-Lupien -, its high form allows it to be visible from afar. "This signage works as a marker and becomes the starting point or arrival point for walkers", specify the project managers.

The interior, moreover, is entirely designed to offer visitors a memorable experience. Thus, if raw materials such as polished concrete on the ground can enhance the collections by their design, the windows of the ground floor are pierced to make visible the ruins of the old building on which is built the museum, taking advantage of the slope of the ground. Difficult, ultimately, to determine what was here before or after the intervention of the architects. And that's the beauty of the Chronograph ...

Project title : Chronograph
place: Rezé (44)
Owner: Nantes Métropole
Mastery of work : Berranger & Vincent
Area : 688 m2 premises
Cost of works: 2 500 000 € HT
Calendar : 2016 delivery

Photographs: DR

The project is selected for les ArchiDesignclub Awards 2018 in Culture category - Museum / exhibition space

To learn more, visit ArchiDesignclub the Awards site et from Berranger & Vincent

Post your comment

0
  • Guest - bar

    very beautiful pure and natural space

    à 44000 Nantes, France
  • Guest - lionel mallet

    Nice achievement, I hope that the firm will be involved in the development of the slaughterhouse district just in front!

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> Learn More

 

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> Learn More

 

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[email protected]

www.archidesignclub.com

about

my account