frendeites
communities

Paul Le Quernec : Origami, centre Socio-culturel à Mulhouse

The agency Paul Le Quernec Architects has delivered "Origami", a Socio-Cultural Centre in Mulhouse. A building with expressive architecture that accompanies the transition from a popular city in the city.

On a surface of 1250 m², the architects sought to move away the most of the former Socio-Cultural Centre, and this involved creating a rhythmic form to be held amid austere bar housing. This volume with tight lines reminds the will of dynamism of this new place of sharing and exchange.
Strapped with a system of scales black prépatinées zinc, the volume rises in the landscape reinforced neon pink notes that cause the contrast. Large holes dot the facade and create many effects of transparencies and through-views, a solution to bathe the natural light to the building.
Inside, the ground floor consists of two independent parts that can operate together. The floor itself is home to the terraces and patios publicly accessible and protected from view by a monumental black mesh.

On this project, Paul Le Quernec Architects says:

"CONTEXT
The project is located in the heart of a popular city of Mulhouse. This area is currently the subject of a program to improve the living environment of residents. This policy leads on two fronts: The first "private" with the demolition / reconstruction or restructuring of housing. The second, "public", with the construction (or reconstruction) of public facilities here in case a socio-cultural space.
Thus this new equipment participates in the new face of the neighborhood by the new built front of the street with Agen infancy space, new housing, the future place and the future large park. It will also articulating this set. Its location is strategic as its program is symbolic. Finally, the allocated plot is tight, and imposes a rigorous implementation may derogate from the new urban structure.

CONCEPT
Not having the choice as to the location or orientation, occupying the entire plot program, we focused on the function of a socio-cultural space before the operation thereof. The visit of the old socio cultural center also served reflective support, in the manner of a photographic film that would have the distinction of wearing the negative image.
A socio-cultural space embodies the spirit of initiative and solidarity. Such a building has a unifying role in the same way that a local church ... with the difference that does not necessarily meet the believers, but "people who believe." It is then fundamental to value the container and the content, which is why we think that this place, this program requires a building with expressive architecture, symbol of the profound transformation of the neighborhood. After laying the first program elements on the plot plan we found that it was full as an egg ... which has created an urge to "get out of the frame." Two reasons for this intention. The first is to avoid making this building a "rectangular box" amid the austere bar housing. The second is the simple desire to express the dynamism of the socio-cultural space and its users.

The ground floor is composed of two parts that can operate together or separately. These are wisely and carefully aligned with each other and the limits of the plot. By erecting these two parts writhe on the floor, escaping the grasp of the plot, they seek to move towards the park as flowers are twisted to seek the light.

The result is a volume deformed by a positive force, referring to the capacity of energy demanding to speak ... That and also that the initiative. We do not limit these intentions in an envelope effect, and the interior design is based on the same principles.

By opposition Indeed, former socio cultural center guided us in the design. We took care to avoid confinement situations, and we have minimized the effects of corridor. Furthermore we have attached great importance to the ease of visitor orientation in the building. To do this, we have put in place many transparency effects and through-views. These all offer a multitude of external or internal benchmarks, such as the park, the place, terraces, etc ... Moreover, these openings provide a quality of light to the heart of the building and does not traffic surfaces, second-spaces, architecturally poor, quite the contrary. This is another way to enhance visitors and users.

COMFORT & SAFETY
Aware of the inconvenience that may know the neighborhood (vandalism, car ram, wild combinations, etc ...), we conducted a reflection on how to protect the building. Assuming that manifests protection devices (including large iron curtains, concrete pads, anti cars iron bars, etc ...) are a way to remind everyone that we are in a sensitive area, and thus contribute directly to tarnish the image of the neighborhood. So what?

We imagined vegetable moat to protect the foot of the building. At the request of the contracting authority, to strengthen its shell originally planned for coating, we imagined a zinc flake system (pre-patinated black because they can not pay stainless steel) sheathing on wood and glass elements were divided into modules to 1,5 2 m2 to avoid too large and agreed picture windows. All of these devices produces a reptilian Imposing a form of intuitive respect.

When the "protected" building we can look at its comfort of use.
For the multipurpose room actually functions as a hall for example, we have taken the liberty of adding a small space cloakroom / desk / ticketing, as well as to develop a waiting area accordingly to properly channel the number of visitors. For autonomy is complete, we offer also the possibility of access to the rest of the building by the IS façade enables simultaneous but separate the two entities.

Upstairs, the inviting terrace / patio open to the public, protected from outside views by a monumental black mesh nevertheless to see without being seen from the square or park. They provide, among other educational kitchen being outside in nice weather or even move a meeting / training outside.

Finally, we intend to foster the building of the living environment by the nicest possible views, mostly distributed among the panoramic views of the park and patios with views more intimate. "

Photographs: © 11h45

For more information visit the website Paul Le Quernec Architects

Post your comment

0
  • Guest - Anna

    I like it

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> Learn More

 

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> Learn More

 

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[email protected]

www.archidesignclub.com

about

Sitemap

my account