French Arabic Chinese (Simplified) Danish English German Hebrew Italian Russian Spanish
Communities

Casares-school group by Doisneau AAVP



At Saint-Denis outside Paris, the architectural firm Vincent Parreira AAVP sign the realization of the school complex inter-Casares Doisneau. The program consists of nursery and primary schools (27 classes), a leisure center, a food court, a gym and a caretaker's house.











































On this project, the agency AAVP Vincent Parreira says:

"The architectural heritage of the Seine-Saint-Denis is rich and varied: characteristic buildings of different architectural movements of the twentieth century cross polychrome brick and stone buildings typical millstone of the late nineteenth century.

The city of Saint-Denis parallel account of the great monuments of Gothic style of the twelfth century, such as the Basilica Cathedral, and remarkable modern buildings such as the Stade de France, which mingle all industrial buildings making up the General Stores of Aubervilliers.

While industrial buildings have not always been welcomed at their commissioning, they are now true symbols of modernity that you want to keep to better reveal them. The idea of ​​heritage is the need for affiliation, it is compared to the past in the present and for the future.

What's more ambitious than to unveil the users, children, through action sensitive and relevant awareness.

Between the built and social heritage memory, the challenge was to reinterpret this together in an allegorical fusion. Indeed, the rich ornamentation of our industrial buildings and spaces that result are lost in the collective memory. We wanted to rehabilitate this iconography, give it a contemporary value.

Built in wood, structurally and in its finish, the project demonstrates a real commitment to a soft answer, thanks to the noble and durable materials.

It falls on the ground giving a strong identity to each program:

- The school building ECO - the restoration HAL + gym building - the building BAG access to the gym - LOG building, housing guardian with independent access

Different buildings are interconnected by bridges of games.

The main building ECO is a wooden building (structure / cladding) R + 2. Located in the north of the U plot (Cristino Garcia Street), it welcomes nursery and elementary schools. To avoid stifling the existing, wooden body, side, folds into a rhizome plan as offering a view from the Henri Murger Street on the brick chimney. The latter is restored to the original state and open to the city. She plays the role of vertical mark.

ECO-facing building, the HAL building is built on the same principle as constructive school (a wooden frame on a concrete base), with a laminated bracing forming a decorative mesh on top.

This building offers two large volumes bunk. The first, on the ground floor, is a large volume outside sheltered, like the old halls, which are implanted in small single-storey buildings welcoming school lunchrooms. All of these volumes is dressed in a timber cladding to recall the building ECO.

On the roof terrace of the building ECO, two treatments differ, a plant area non-accessible and a oak decking path area (ditto fuel passageway).

The second volume, on the floor, a large frame height (7 meters minimum) welcomes the gym. The facades of sports equipment are polycarbonate (nanogel process for thermal insulation). Only a full base (double steel skin with thermal and acoustic insulation jacket) is provided at a height of 2.10 meters and the entire periphery of the gym to complete the acoustic absorption of the ceiling and walls of the shock protection balloons. This peripheral belt has an inner cladding slatted wood as the volumes of the dining halls on the ground floor. The building HAL receives solar panels on its cover.

Two buildings are marking the corners of the plot. To the west, following the ECO building, the building LOG (R + 1) which houses the guardian of the housing has a frame and wooden siding. To the east, the BAG building is an extension of the hall, connected thereto by an interior gateway. BAG is a metal frame construction, consisting of portals, which can be seen as an extra frame building HAL, in which overlapping double-skin steel tank volumes. It houses the premises necessary for the functioning of the gym (locker room floors and roof CTA).

A project with high environmental quality

The main thrusts of our HQE are:

- Implementation of the frame protecting playgrounds prevailing winds and orientation of the frame for maximum comfort inside.

- Use of sustainable materials like wood for the school building.

- Efficient façade coverings (wood envelope / polycarbonate + + nanogel metal mesh).

- Douglas fir cladding. - Outdoor Wood Joinery larch.

- Powerful Sun Protection: vertical blinds and projection / Soltis fabric type from Ferrari (SF = 0.13), perforated sheet perforated 50% and 70% following case.

- Retention / infiltration and rainwater harvesting through a green roof providing comfort hydrothermal summer, permeable surfaces in the playground and a retention pond.

- Autonomy of preheating domestic hot water for the pole restoration and housing guardian by the installation of solar thermal collectors on the roof.

- Level THPE (very high energy performance) reaches representing a 20% gain in fuel consumption compared to the RT2005, and on all the buildings. "

Photographies: Luc Boegly

For more information, visit the website Vincent Parreira AAVP.

Post your comment

0
  • No comment on this article.

Focus ADC Awards

ADC-AWARDS-2 logo-fond-noir
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

& Gt; & gt; Read more

Focus Miaw 2014

MIAW 2014 fond noir
An International Award to the best products for architects and layout professionals

& Gt; & gt; Read more